ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ - ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2020

3ημέρες 29.02 εώς 02.03.2020
Οδικώς
160,00€

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί, και με ενδιάμεση στάση στη Λαμία, θα φθάσουμε στη Ραψάνη, στους πρόποδες του Ολύμπου όπου προαιρετικά θα γευματίσουμε. Μετά από το γεύμα μας συνεχίζουμε την πορεία μας για το πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο μας Poseidon Pallas με φανταστική θέα στον Όλυμπο.  Άφιξη στο ξενοδοχείο, διανομή των δωματίων, τακτοποίηση στα δωμάτιά μας και ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ δείπνο σε πλούσιο μπουφέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΒΕΡΓΙΝΑ - ΝΑΟΥΣΑ

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για την ιστορική Βεργίνα. Προαιρετική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο – είσοδος ελεύθερη και ξενάγηση με διπλωματούχο ξεναγό. Συνεχίζουμε για το ανάκτορο των Αιγών, κέντρο εξουσίας του πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Έχοντας ολοκληρώσει τις επισκέψεις μας, θα συνεχίσουμε για τη Νάουσα όπου στην κεντρική πλατεία Καρατάσου θα παρακολουθήσουμε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με το γνωστό έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και τη μεγάλη παρέλαση με μεταμφιεσμένους, που διοργανώνει ο δήμος της Πόλης. Μετά από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, επιστροφή στο ξενοδοχείο όπου θα συνεχιστεί το γλέντι μαζί με το εορταστικό αποκριάτικο δείπνο, με ζωντανή μουσική, πολλές εκπλήξεις και βραβεία μεταμφίεσης! Διανυκτέρευση.

3η ημέρα Καθαρή Δευτέρα: ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΑΘΗΝΑ

Πρόγευμα στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για τον Τύρναβο, για να γιορτάσουμε τα «Κούλουμα» και να παρακολουθήσουμε το Παλαιό Σατυρικό έθιμο Μπουρανί. Αργά  το μεσημέρι, θα ξεκινήσουμε πορεία επιστροφής για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

Μερικά λόγια για το έθιμο: "Γενίτσαροι και Μπούλες"

Στην μικρή ηρωική πόλη της Νάουσας οι Απόκριες τελούνται με παλαιότατα έθιμα και χορευτικά δρώμενα. Οι Γενίτσαροι και Μπούλες είναι ένα έθιμο που πέρα από το θέαμα προσφέρει συγκίνηση και μαθήματα ιστορίας. Δύσκολα μπορούμε σήμερα να βρούμε τις ρίζες του όπως συμβαίνει με τα περισσότερα από τα έθιμα μας. Βρίσκονται στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχουν σχέση με τελετές φυλετικής μύησης. Τα κυριότερα στοιχεία του εθίμου που μας μεταφέρονται από μία πολύ αυστηρή προφορική παράδοση είναι η συγκρότηση του μπουλουκιού το οποίο αποτελείται μόνο από νέους άνδρες (ανύπανδρους). Ακόμη και την γυναικεία μορφή (νύφη-μπούλα) την υποδύεται πάντα άνδρας.Η σύνδεση, η μεταμφίεση, η συμπεριφορά, των τελεστών ακόμη και τα μουσικά όργανα, οι χοροί και το δρομολόγιο είναι προκαθορισμένο από το τελετουργικό που ακολουθείται αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων.Οι Γενίτσαροι και Μπούλες έδρασαν σαν μέσο συγκέντρωσης τροφίμων και χρημάτων για τον αγώνα της λευτεριάς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς κάτω από τις προσωπίδες κρύβονταν επαναστάτες.Έτσι καθώς συνδέεται αδρά με μία ιστορικά σημαντική περίοδο, το έθιμο αυτό γεννά συναισθήματα περηφάνιας και είναι επίσης ένας τρόπος απόδοσης τιμών στους τότε αγωνιστές.

"Μπουρανί"

Το ονομαστό «Μπουρανί» που είναι λέξη τούρκικη και σημαίνει λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο είχε άλλον τρόπο παρασκευής από τους Μπουρανίτες, οι οποίοι χορεύουν γύρω από το καζάνι που βράζει η σούπα. Γιορτάζουν τη γονιμότητα της γης, την καρποφορία της φύσης και την ευχαριστούν για τους καρπούς της. Τραγουδούν και χορεύουν με αποκριάτικα τραγούδια και πειράζουν τους παραβρισκόμενους. Παλιά η εκδήλωση του «Mπoυραvί» ήταν πιο γνήσια, πιο περιεκτική και φυσικά πιο ξεδιάντροπη. Δεν γινόταν στον Προφήτη Ηλία αλλά σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πλατεία όπου οι χαροκόποι άναβαν φωτιά κι έφτιαχναν το μπουρανί. Τα υλικά είναι σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα και λίγος αντεράκος μαζί με ξύδι έτσι για νοστιμιά χωρίς καθόλου λάδι. Γύρω από τη φωτιά, χόρευαν αλληλοπειράζονταν και πετούσαν βωμολοχίες. Προβαίναν σε πρόστυχα καμώματα και αδιάκριτες χειρονομίες προς τους άντρες περαστικούς. Φυσικά δεν έλειπαν και οι φαλλoί πήλινοι, ξύλινοι και άλλοι από καρότα. Ο Δήμος Τυρνάβου με την αναβίωση του «Τυρναβίτικου Καρναβαλιού» συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το παρόν με το παρελθόν. Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι αποτελεί εκδήλωση Πανελλήνιας Εμβέλειας και αρχίζει ένα μήνα, περίπου πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και καταλήγει την Καθαρή Δευτέρα με το «Μπουρανί».Η γιορτή του «Μπουρανί» είναι μοναδική στην Ελλάδα και συνδέεται με την αρχή της Άνοιξης, τη γονιμότητα και την βλάστηση.
 

 

 

Τιμές συμμετοχής:

160,00€ κατά άτομο σε δίκλινα δωμάτια

199,00€ κατά άτομο σε μονόκλινο δωμάτιο

390,00€ οικογενειακό πακέτο σε τρίκλινο δωμάτιο (κηδεμόνες + παιδί εώς 12 ετών)

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

  • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο πολυτελές Poseidon Pallas 4* στη Λεπτοκαρυά
  • Δύο (2) πρωινά και δύο δείπνα σε μπουφέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου
  • Αρχηγός – συνοδός καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Διπλωματούχος ξεναγός για την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους
  • Μετακινήσεις – περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με πολυτελές, κλιματιζόμενο πούλμαν του γραφείου μας

Δεν περιλαμβάνονται:

Ο φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο (3,00€ ανά δωμάτιο, ανά διαν/ση), είσοδοι σε μουσεία, χώρους επίσκεψης και αξιοθέατα, ποτά - αναψυκτικά, φιλοδωρήματα και ό,τι δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

***Η είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας καθώς και στο ανάκτορο των Αιγών, θα είναι ελεύθερη.