ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 10 ημέρες/09 νύχτες
Οδικώς
650,00€

 Καππαδοκία - το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας

Ένα οδοιπορικό στη μυθική χώρα των καραβανιών, των περιπλανώμενων φυλών, των τουρκομάνων νομάδων, των ασκητών, των περιδινούμενων δερβίσηδων, των θρησκειών και των σχισμάτων…

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συγκέντρωση και αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αθήνα για Θράκη. Με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ στη Λαμία και για γεύμα (προαιρετικά) στον Πλαταμώνα, θα φτάσουμε στην Κομοτηνή και στο ξενοδοχείο μας. Διανομή των δωματίων, τακτοποίηση στα δωμάτια μας και ελεύθερος χρόνος. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ημέρα: ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΤΣΑΝΑΚΑΛΕ - ΤΡΟΙΑ - ΑΪΒΑΛΙ - ΣΜΥΡΝΗ)

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, συγκέντρωση των αποσκευών και αναχώρηση. Διέλευση των συνόρων, έλεγχος ταξιδιωτικών εγγράφων και επιβίβαση στο ferry για να φτάσουμε στο Τσανάκαλε που φημίζεται για τους πολιτιστικούς θησαυρούς του. Επίσκεψη στην ιστορική Τροία (αρχαίο Ίλιον) και στους αρχαιολογικούς της χώρους όπου θα επισκεφτούμε τα ερείπια της αρχαίας πόλης και θα θαυμάσουμε το αντίγραφο του Δούρειου Ίππου. Συνεχίζουμε για το χιλιοτραγουδισμένο Αϊβαλί (αρχαίες Κυδωνίες), σύμβολο της προσφυγιάς το 1922. Σήμερα είναι αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο που μάλιστα διατηρεί αρκετά από τα ελληνικά του στοιχεία. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στην αγορά του και για καφέ. Οι εικόνες θα μας ταξιδέψουν πίσω σε μια ρομαντική εποχή και διαδρομή που θα καταλήξει στην πολύπαθη, χιλιοτραγουδισμένη, ιστορική Σμύρνη (Izmir), άφιξη στο ξενοδοχείο μας, διανομή των δωματίων και ελεύθερος χρόνος για να περιηγηθούμε στην πόλη όπου μπορούμε να δούμε μεταξύ άλλων το παλιό ρολόι και την προκυμαία. Δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΣΜΥΡΝΗ - ΕΦΕΣΣΟΣ - ΠΑΜΟΥΚΚΑΛΕ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, συγκέντρωση των αποσκευών μας και αναχώρηση για γνωριμία με την Σμύρνη και τα αξιοθέατά της. Μεταξύ άλλων θα περιηγηθούμε στις συνοικίες Κurtulus (η συνοικία του παζαριού), Κonak (στα νότια της παραλίας μετά την πλατεία του ρολογιού), Ιsmet Κaptan (το σύγχρονο κέντρο), Αlsanak (στο λιμάνι ο πρώην Φραγκομαχαλάς), και στο Κορδελιό. Συνάντηση με όσους έρθουν αεροπορικώς και αναχωρούμε αμέσως μετά για το Σελτσούκ, για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, δίπλα στο Κιρκιτζέ απ’ όπου καταγόταν η Διδώ Σωτηρίου, χωριό γνωστό από τα διηγήματά της. Για περισσότερο από 1.000 χρόνια, η Έφεσσος ήταν μία από τις μεγαλουπόλεις του αρχαίου κόσμου και πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Τα ερείπια του Αρτεμισίου, της βιβλιοθήκης του Κέλσου αλλά και το επιβλητικό αρχαίο θέατρο, είναι κάποια από τα μνημεία που μαρτυρούν το μεγαλείο της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Κατόπιν, θα συνεχίσουμε για το Παμούκκαλε που σημαίνει "Φρούριο του Βαμβακιού". Με τους λευκούς καταρράκτες και τις αβαθείς λεκάνες, τα ιαματικά λουτρά τα οποία βρίσκονται σε ένα κατάλευκο σκηνικό από τρακεντίνη εύκολα δικαιολογεί το όνομά του. Οι εντυπωσιακές λίμνες λευκού ασβεστίου, που εφάπτονται στις πλαγιές των βουνών, ανέκαθεν υπήρξαν από τις πιο δημοφιλείς φωτογραφίες σε αναμνηστικές κάρτες στην Τουρκία. Το Παμούκκαλε, είναι επίσης η περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία Ιεράπολης του Θεού Απόλλωνα. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα ερείπια της αρχαίας πόλης και ο χώρος αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό. Από την αρχαιότητα κιόλας συνέρεε εδώ πλήθος κόσμου λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων των θερμών πηγών με τα ασβεστούχα άλατα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο ασυνήθιστης ομορφιάς. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα: ΠΑΜΟΥΚΚΑΛΕ - ΙΚΟΝΙΟ - ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Η Kαππαδοκία (τουρκικά Kapadokya), αρχαία λέξη που προέρχεται από το Περσικό Κατπατούκα που σημαίνει ¨η χώρα των όμορφων αλόγων¨. Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στις πόλεις Ακσαράι, Νεβσεχίρ, και Καισάρεια και διατηρεί το όνομά της εδώ και 4000 χρόνια. Είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας και αποκαλείται ¨το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας, χάρη στη μορφολογία της.  

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, συγκέντρωση των αποσκευών μας και αναχώρηση για την Καππαδοκία, με στάση στο Ικόνιο (Konya), την ιερή πόλη των Μουσουλμάνων, όπου θα επισκεφτούμε το μουσείο Mevlana, ή "Ναό του Ρουμί", τελευταία κατοικία του φιλόσοφου παγκόσμιας φήμης και μυστικιστή Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί, όπου βρίσκεται και η σαρκοφάγος του. Τα κτίρια που βρίσκονται στον περίβολο χώρο του Μαυσωλείου, στεγάζουν μια ενδιαφέρουσα συλλογή αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή των dervish (Δερβίσηδων) - σουφικό τάγμα του Ισλάμ, από τα είδη ένδυσης και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μέχρι την καλλιγραφία και τα μουσικά όργανα προσφέροντας μια βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σουφισμού. Ελεύθερος χρόνος για επίσκεψη στο μουσείο και συνεχίζουμε για την Καππαδοκία, στην κεντρική Ανατολία (γνωστή και ως Μικρά Ασία) για να γνωρίσουμε μια Τουρκία άλλη, μακριά από τις μεγάλες πόλεις των δυτικών παραλιών. Η Ανατολία, το αχανές αυτό οροπέδιο πλαισιωμένο με βουνά, είναι η καρδιά της Τουρκίας. Όχι μόνο γεωγραφικά αλλά πολιτικά και πολιτισμικά, καθώς αποτελεί τη βάση του τουρκικού συντηρητισμού και του τουρκικού Ισλάμ. Πεδίο πολιτισμικών μαχών από τη γέννηση της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, η Ανατολία παλεύει ακόμα να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, το συντηρητισμό και τη μετάλλαξη. Ο ελληνισμός υπάρχει εδώ από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ξεριζώθηκε πριν από μόλις 85 χρόνια με τις ανταλλαγές πληθυσμών που επέβαλλε η συνθήκη της Λωζάνης.  Άφιξη στο ξενοδοχείο μας, στην περιοχή Ουργκούπ (Προκόπι). Ο σχηματισμός της κοιλάδας του Ουργκούπ συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Αργαίου όρους. Το 1985 χαρακτηρίστηκε από την unesco μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Διανομή δωματίων, τακτοποίηση, δείπνο - διανυκτέρευση.

Μεταξένιοι αμμόλοφοι, θεόρατα πέτρινα γλυπτά σμιλευμένα από τη φύση, απέραντα οροπέδια γεμάτα φαράγγια και αβυσσαλέα χάσματα, κωνοειδείς βράχοι, λαξευμένοι οικισμοί, εσώσκαφα σπίτια και σπηλιές ασκητών, αποτέλεσαν καταφύγια αιώνων για τους χριστιανούς που έψαχναν προστασία όχι μόνον από το σκληρό κλίμα αλλά και από τις βαρβαρικές επιδρομές. Ολόκληρη η μνήμη του ελληνισμού υπάρχει ακόμη εδώ κάτω από τα βράχια. Αγιογραφίες, επιγραφές και σκαλισμένοι στα βράχια σταυροί μαρτυρούν ότι ο τόπος αυτός αποτελούσε για αιώνες μια από τις ελληνικές πατρίδες.

5η ημέρα: ΜΑΛΑΚΟΠΗ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΙΧΛΑΡΑ - ΚΑΡΒΑΛΗ

Μετά από το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας με την νότια πλευρά της Καππαδοκίας. Πρώτη μας επίσκεψη η απίστευτη και καλοδιατηρημένη υπόγεια πολιτεία της Μαλακοπής, (Derinkuyu στα Τουρκικά, που σημαίνει Βαθύ Πηγάδι) μια υπόγεια πόλη που λαξεύτηκε στον εξαιρετικά μαλακό πωρόλιθο ενός λόφου, κρύβοντας κάτω από την επιφάνειά του μια τεράστια υπόγεια πόλη με παρεκκλήσια, κελιά, αποθήκες, δωμάτια διαμονής κτλ. Εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αποτελείται από υπόγειους διαδρόμους, σχηματίζοντας πολυώροφους λαβύρινθους, στην οποία έζησαν περίπου 5.000 άνθρωποι κατά την διάρκεια της κυριαρχίας του Μέγα Αλέξανδρου τον 4ο αιώνα π.χ. Επόμενη στάση στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, στην οποία τον Ιούνιο του 2010 χοροστάτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος Ιερώνυμος. Συνεχίζουμε για την Κοιλάδα Ιχλαρά η αλλιώς την κοιλάδα του Περιστρέμματος με τις αγιογραφημένες λαξευτές εκκλησίες. Εδώ θα κατέβουμε στον ποταμό Μελεντίζ και θα έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε περίπατο στο φαράγγι όπου θα θαυμάσουμε τις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες λαξευμένες στους βράχους. Θα συνεχίσουμε προς την Καρβάλη με τα πετρόχτιστα σπίτια για να επισκεφθούμε την εκκλησία που μόνασε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Ναζιανζηνός. Παραμονή για βόλτα και αναμνηστικές αγορές στην μικρή κεντρική πλατεία του χωριού. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Βόλτα με αερόστατα – ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

Πρωινό και αναχώρηση για την πιο δημοφιλή δραστηριότητα στην Καππαδοκία, τη βόλτα με αερόστατα (προαιρετικά), για να θαυμάσουμε από ψηλά την τόσο ιδιόρρυθμη, μοναδική και πανέμορφη Καππαδοκία. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για να γνωρίσουμε την ενδότερη Καππαδοκία, ξεκινώντας με την κοιλάδα του Κοράματος (Goreme/Γκόρεμε). Εδώ βρίσκονται περισσότερες από 360 λαξευτές εκκλησίες. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, του Αρχάγελλου Μιχαήλ, της Αγίας Βαρβάρας και των Σανδάλων και θα αναχωρήσουμε για την κοιλάδα της Αγάπης - Love Valley, που  είναι ένα φυσικό θαύμα. Όπως προτείνει και το όνομά της, η κοιλάδα είναι γνωστή για τους τεράστιους λίθους της σε σχήμα φαλλού. Σχετική παραμονή για να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε το τοπίο, και στη συνέχεια θα κινηθούμε ανατολικά, για να φθάσουμε στην Άβανο, την πρωτεύουσα των περίφημων κεραμικών. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Κόκκινου Ποταμού (Κιζίλ Ιρμάκ) και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της προ-βυζαντινής Καππαδοκίας. Σήμερα φημίζεται για τις βιομηχανίες υφαντών και κεραμικών, για την αρχιτεκτονική με τα οθωμανικής εποχής σπίτια της αλλά και για τη φιλοξενία της. Παραμονή για γνωριμία με την όμορφη πόλη και αναχώρηση για την κοιλάδα Πασαμπαλάρ, γνωστή για τα τρωγλοδυτικά σπίτια κυριολεκτικά χωμένα στα βράχια. Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας, αξίζει να κάνουμε μια στάση για να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στην Κόκκινη Κοιλάδα από το Red Valley Panorama Cafe που προσφέρει την καλύτερη θέα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και το βράδυ προαιρετική έξοδος για να απολαύσουμε τον χορό των Δερβίσηδων. Οι Μεβλεβί Ντερβίς είναι ένα σουφικό τάγμα του Ισλάμ. Ο ιερός χορός τους, ο sema, συμβολίζει τον άνθρωπο που αποβάλλει τον εγωισμό του και είναι έτοιμος να ενωθεί με το θεό. Υπό τους ήχους της παραδοσιακής θρησκευτικής μουσικής, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά στο χώρο. Εκστατικοί γεμάτοι χάρη, πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο - διανυκτέρευση.

7η ημέρα: ΠΡΟΚΟΠΙ - ΤΟΥΖ ΓΚΙΟΥΛΟΥ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Πρωινό, συγκέντρωση των αποσκευών και αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη. Στην διαδρομή μας θα δούμε την αλμυρά έρημο με την ομώνυμη, λίμνη Τούζ Γκιολού που εντυπωσιάζει με το ροζ χρώμα της. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, θα δούμε περιμετρικά μέσω του αυτοκινητόδρομου την πρωτεύουσα της χώρας, την Άγκυρα. Το απόγευμα θα φτάσουμε στην Κωνσταντινούπολη (Ιστανμπούλ), που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Άφιξη στην Πόλη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

8η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βασιλεύουσας. Θα ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο μνημείο του ελληνισμού και του χριστιανισμού, την θρυλική Αγιά Σοφιά, σύμβολο της ορθοδοξίας & του βυζαντινού πολιτισμού. Ξενάγηση και συνεχίζουμε με το Μπλε Τζαμί (Σουλτάν Αχμέτ), τον βυζαντινό ιππόδρομο όπου βρίσκεται η στήλη του Θεοδοσίου και τον χάλκινο τρίποδα των Δελφών και τελειώνουμε με την Βασιλική Κινστέρνα ή Κινστέρνα του Ιουστινιανού ή Γερεμπατάν Σαράι (υπόγειο παλάτι), - που είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει προαιρετική κρουαζιέρα στο Βόσπορο. Ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή και Ασιατική ακτή θα δούμε παλιά αρχοντικά, σύγχρονες επαύλεις, τον Πύργο του Λέανδρου, τις κρεμαστές γέφυρες και τις ομορφότερες παραλιακές συνοικίες της πόλης. Το απόγευμα ελεύθερος χρόνος για τα ψώνια μας η για μια βόλτα στην πλατεία Ταξίμ & στον πεζόδρομο του Πέραν. Δείπνο. Το βράδυ προαιρετική συμμετοχή σε γλέντι με φολκλορικό πρόγραμμα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

9η ημέρα: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ 

Μετά από το πρωινό μας συγκέντρωση των αποσκευών και περνώντας τον Κεράτιο κόλπο θα επισκεφθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συνεχίζουμε την ξενάγηση μας σε ένα από τα ωραιότερα Βυζαντινά μνημεία, το Μπαλουκλί όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών, τα "θρυλικά" ψάρια και το Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Θα δούμε τα Βυζαντινά τείχη, την Κερκόπορτα και θα καταλήξουμε στην Κλειστή Αγορά - (Καπαλί Τσαρσί) όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για συμφέρουσες αγορές. Εν συνεχεία αναχώρηση από την Κωνσταντινούπολη για Ραιδεστό. Διέλευση συνόρων και άφιξη στην Κομοτηνή. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

10η μέρα: ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΑΘΗΝΑ

Πρωινό και αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Άφιξη στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

 

***Απαραίτητη για το ταξίδι μας, η Αστυνομική Ταυτότητα (Νέου Τύπου) ή Διαβατήριο

***Για την κράτηση απαιτείται προκαταβολή τουλάχιστον του 30% και εξόφληση 1 εβδομάδα πριν την αναχώρηση

 

650,00€ κατά άτομο σε δίκλινα δωμάτια

*Για την κράτηση απαιτείται προκαταβολή 30% του τελικού ποσού τουλάχιστον.

Όροι συμμετοχής: Οι κρατήσεις εκτελούνται με επίσκεψη στο γραφείο μας, ή τηλέφωνικώς, με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή της προβλεπόμενης προκαταβολής (30% του συνόλου) ή ολόκληρου του ποσού, μετρητοίς ή με έμβασμα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Το δικαίωμα συμμετοχής στο ταξίδι εξασφαλίζεται με την εξόφληση του συνόλου της αξίας του τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την αναχώρηση. Τυχόν μη εξόφληση του συνόλου της αξίας του ταξιδιού στον προβλεπόμενο χρόνο δίνει το δικαίωμα στο τουριστικό γραφείο να ακυρώσει την κράτηση και, ενδεχομένως, να απαιτήσει ακυρωτικά.

Στις τιμές περιλαμβάνονται:

  • Μετακινήσεις – περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα με πολυτελές, κλιματιζόμενο τουριστικό λεωφορείο τελευταίας τεχνολογίας
  • Επτά (7) διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία 4* & 5* στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ουργκούπ, Παμούκκαλε, Σμύρνη) με ημιδιατροφή (πρωινό – δείπνο)
  • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα – Κομοτηνή σε ξενοδοχείο 3* με πρωινό
  • Ημιδιατροφή καθημερινά (εκτός Ελλάδος)
  • Διπλωματούχος ελληνόφωνος ξεναγός καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • ΦΠΑ

Δεν περιλαμβάνονται: Δημοτικός τουριστικός φόρος 30,00€, η βόλτα με αερόστατο, είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους, χώρους επίσκεψης και μουσεία, αχθοφορικά, φιλοδωρήματα, ποτά κατά τη διάρκεια των γευμάτων καθώς και ό,τι δεν αναγράφεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο, ταξιδιωτική ασφάλεια COVID-19 25,00€

*Για την κράτηση απαιτείται προκαταβολή 30% του τελικού ποσού τουλάχιστον.

Όροι συμμετοχής: Οι κρατήσεις εκτελούνται με επίσκεψη στο γραφείο μας, ή τηλέφωνικώς, με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή της προβλεπόμενης προκαταβολής (30% του συνόλου) ή ολόκληρου του ποσού, μετρητοίς ή με έμβασμα στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Το δικαίωμα συμμετοχής στο ταξίδι εξασφαλίζεται με την εξόφληση του συνόλου της αξίας του τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την αναχώρηση. Τυχόν μη εξόφληση του συνόλου της αξίας του ταξιδιού στον προβλεπόμενο χρόνο δίνει το δικαίωμα στο τουριστικό γραφείο να ακυρώσει την κράτηση και, ενδεχομένως, να απαιτήσει ακυρωτικά.