Κωνσταντινούπολη - Καππαδοκία - Μικρασιατικά Παράλια

10 ημέρες / 9 νύχτες 02 εώς 11 Νοεμβρίου 2019
Οδικώς
/

Καππαδοκία - το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας

Ένα οδοιπορικό στη μυθική χώρα των καραβανιών, των περιπλανώμενων φυλών, των τουρκομάνων νομάδων, των ασκητών, των περιδινούμενων δερβίσηδων, των θρησκειών και των σχισμάτων…

1η ημέρα 02.11.2019 Αθήνα - Κομοτηνή (745χλμ)

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αθήνα και με ενδιάμεσες στάσεις φθάνουμε στην Κομοτηνή και στο ξενοδοχείο μας. Διανομή των δωματίων, τακτοποίηση στα δωμάτιά μας και ελεύθερος χρόνος. Δείπνο στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα 03.11.2019 Κομοτηνή - Κωνσταντινούπολη (350 χλμ)

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, και αναχώρηση νωρίς το πρωί για διέλευση συνόρων στους Κήπους του Έβρου. Είσοδος στην Τουρκία μετά από τον απαραίτητο έλεγχο στα σύνορα και με ενδιάμεση στάση φθάνουμε στην Κωνσταντινούπολη (Ιστανμπούλ), που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Θα κατευθυνθούμε στο λόφο του Pierre Lotti για να απολαύσουμε έναν καφέ με θέα τον Κεράτιο Κόλπο. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο μας που βρίσκεται στην πολυσύχναστη Ταξίμ. Διανομή των δωματίων, τακτοποίηση και ελεύθερος χρόνος. Δείπνο. Το βράδυ θα επισκεφθούμε την παράλια περιοχή του Γαλατά όπου δεσπόζει ο μεσαιωνικός ομώνυμος Πύργος και η γέφυρα που διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα 04.11.2019 Κωνσταντινούπολη - ξενάγηση στην Πόλη

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για να γνωρίσουμε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Βασιλεύουσας. Θα ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο μνημείο του ελληνισμού και του χριστιανισμού, την Αγία Σοφία. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το σουλτανικό ανάκτορο Τοπ Καπί στη χερσόνησο όπου ιδρύθηκε η αρχαία αποικία του Βυζαντίου. Θα συνεχίσουμε με τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, το θρυλικό Μπλε Τζαμί (Σουλτάναχμετ) και η ξενάγησή μας θα κλείσει με τη Βασιλική Κινστέρνα ή Κινστέρνα του Ιουστινιανού ή Γερεμπατάν Σαράι (υπόγειο παλάτι), - η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Κωνσταντινούπολης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και ελεύθερος χρόνος. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μεγάλο Παζάρι, Καπαλί Τσαρσί για τοπικές αγορές και σουβενίρς. Δείπνο - διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα 05.11.2019 Κωνσταντινούπολη - Καππαδοκία - Ουργκούπ (Προκόπι) (781χλμ)

Μεταξένιοι αμμόλοφοι, θεόρατα πέτρινα γλυπτά σμιλευμένα από τη φύση, απέραντα οροπέδια γεμάτα φαράγγια και αβυσσαλέα χάσματα, κωνοειδείς βράχοι, λαξευμένοι οικισμοί, εσώσκαφα σπίτια και σπηλιές ασκητών, αποτέλεσαν καταφύγια αιώνων για τους χριστιανούς που έψαχναν προστασία όχι μόνον από το σκληρό κλήμα αλλά και από τις βαρβαρικές επιδρομές. Ολόκληρη η μνήμη του ελληνισμού υπάρχει ακόμη εδώ κάτω από τα βράχια. Αγιογραφίες, επιγραφές και σκαλισμένοι στα βράχια σταυροί μαρτυρούν ότι ο τόπος αυτός αποτελούσε για αιώνες μια από τις ελληνικές πατρίδες.

Πρωινό, συγκέντρωση των αποσκευών και αναχώρηση νωρίς το πρωί για την Καππαδοκία και την περιοχή Ουργκούπ που βρίσκεται το ξενοδοχείο μας. Αυτή θα είναι και η πρώτη μεγάλη οδική διαδρομή του ταξιδιού μας, καθώς θα διασχίσουμε την κεντρική Ανατολία γνωστή και ως μικρά Ασία για να γνωρίσουμε μια Τουρκία άλλη, μακριά από τις μεγάλες πόλεις των δυτικών παραλιών. Η Ανατολία, το αχανές αυτό οροπέδιο πλαισιωμένο με βουνά, είναι η καρδιά της Τουρκίας. Όχι μόνο γεωγραφικά αλλά πολιτικά και πολιτισμικά, καθώς αποτελεί τη βάση του τουρκικού συντηρητισμού και του τουρκικού Ισλάμ. Πεδίο πολιτισμικών μαχών από τη γέννηση της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, η Ανατολία παλεύει ακόμα να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στην παράδοση και τον εκσυγχρονισμό, το συντηρητισμό και τη μετάλλαξη. Ο ελληνισμός υπάρχει εδώ από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ξεριζώθηκε πριν από μόλις 85 χρόνια με τις ανταλλαγές πληθυσμών που επέβαλλε η συνθήκη της Λωζάνης. Κατόπιν, αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας στο Προκόπι - σημερινό Ουργκούπ που βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα γεμάτη φυσικές πυραμίδες. Ο σχηματισμός της κοιλάδας του Ουργκούπ συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Αργαίου όρους. Το 1985 χαρακτηρίστηκε από την unesco μνημείο φυσικής κληρονομιάς. Διανομή δωματίων, δείπνο - διανυκτέρευση.

Η Kαππαδοκία (τουρκικά Kapadokya), αρχαία λέξη που προέρχεται από το Περσικό Κατπατούκα που σημαίνει ¨η χώρα των όμορφων αλόγων¨. Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στις πόλεις Ακσαράι, Νεβσεχίρ, και Καισάρεια και διατηρεί το όνομά της εδώ και 4000 χρόνια. Είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές της ανατολικής Μικράς Ασίας και αποκαλείται ¨το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας, χάρη στη μορφολογία της.

 

5η ημέρα 06.11.2019 Καππαδοκία (Μέρος 1ο) (Προαιρετική Βόλτα με αερόστατα νωρίς το πρωί)

Πρωινό και αναχώρηση για την κοιλάδα του Κοράματος (Goreme/Γκόρεμε). Εδώ βρίσκονται περισσότερες από 360 λαξευτές εκκλησίες. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, του Αρχάγελλου Μιχαήλ, της Αγίας Βαρβάρας και των Σανδάλων και θα αναχωρήσουμε για την κοιλάδα της Αγάπης - Love Valley, που  είναι ένα φυσικό θαύμα. Όπως προτείνει και το όνομά της, η κοιλάδα είναι γνωστή για τους τεράστιους λίθους της σε σχήμα φαλλού. Σχετική παραμονή για να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε το τοπίο, και στη συνέχεια θα κινηθούμε ανατολικά, για να φθάσουμε στην Άβανο, την πρωτεύουσα των περίφημων κεραμικών. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Κόκκινου Ποταμού (Κιζίλ Ιρμάκ) και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της προ-βυζαντινής Καππαδοκίας. Σήμερα φημίζεται για τις βιομηχανίες υφαντών και κεραμικών, για την αρχιτεκτονική με τα οθωμανικής εποχής σπίτια της αλλά και για τη φιλοξενία της. Παραμονή για γνωριμία με την όμορφη πόλη και αναχώρηση για  την κοιλάδα Πασαμπαλάρ, γνωστή για τα τρωγλοδυτικά σπίτια κυριολεκτικά χωμένα στα βράχια. Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας, αξίζει να κάνουμε μια στάση για να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στην Κόκκινη Κοιλάδα από το Red Valley Panorama Cafe που προσφέρει την καλύτερη θέα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και το βράδυ προαιρετική έξοδος για να απολαύσουμε τον χορό των Δερβίσηδων. Οι Μεβλεβί Ντερβίς είναι ένα σουφικό τάγμα του Ισλάμ. Ο ιερός χορός τους, ο sema, συμβολίζει τον άνθρωπο που αποβάλλει τον εγωισμό του και είναι έτοιμος να ενωθεί με το θεό. Υπό τους ήχους της παραδοσιακής θρησκευτικής μουσικής, περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά στο χώρο. Εκστατικοί γεμάτοι χάρη, πραγματικά θα σας εντυπωσιάσουν. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα 07.11.2019 Καππαδοκία (Μερος 2ο)

Πρωινό και αναχώρηση για τη Σινασσό (Mustafapasa) στην οποία  θα επισκεφθούμε την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα περπατήσουμε στις παλιές ελληνικές γειτονιές με τα θαυμάσια αρχοντικά τους. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για το Ουτσχισάρ ή Κοιλάδα των Περιστεριών, όπου θα ανέβουμε στον πύργο του για μια πανοραμική θέα της Καππαδοκίας. Συνεχίζουμε για την κοιλάδα Ιχλάρα (Περίστρεμα) με πρώτη μας στάση τη φημισμένη υπόγεια πόλη του Καϊμακλή (Ανακού) με 8 υπόγειους ορόφους. Κατά τη διάρκεια του 4ου π.Χ. Αιώνα 5.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε την περιοχή. Συνεχίζουμε τη Μαλακοπή (Derinkuyu), μια υπόγεια πόλη που λαξεύτηκε στον εξαιρετικά μαλακό πωρόλιθο ενός λόφου, κρύβοντας κάτω από την επιφάνειά του μια τεράστια υπόγεια πόλη με παρεκκλήσια, κελιά, αποθήκες, δωμάτια διαμονής κτλ. Εδώ θα επισκεφθούμε επίσης τον ιστορικό ναό των Αγίων Θεοδώρων, και θα καταλήξουμε στην κοιλάδα Ιχλάρα με τις λαξευτές εκκλησίες. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα 08.11.2019 Καππαδοκία - Παμούκκαλε (615χλμ)

Πρωινό, συγκέντρωση των αποσκευών και αναχώρηση νωρίς το πρωί για το Παμούκκαλε μέσω Ικονίου. Άφιξη στο Παμούκκαλε και αναχώρηση για την Ιεράπολη του Θεού Απόλλωνα όπου θα επισκεφθούμε την αγορά, τα λουτρά, τη νεκρόπολη και το Αρχαίο Θέατρο. Θα επισκεφθούμε επίσης το μαρτύριο του Φιλίππου, ένα Ιερό αφιερωμένο στον απόστολο ο οποίος μαρτύρησε εκεί την εποχή του Δομιτιανού. Μετά από τις επισκέψεις μας, αναχώρηση για το ξενοδοχείο μας στο Παμούκκαλε, διανομή των δωματίων, δείπνο, διανυκτέρευση.

 

8η ημέρα 09.11.2019 Παμούκκαλε - Φρούριο του Βαμβακιού - Έφεσος - Σμύρνη (219χλμ)

Πρωινή αναχώρηση για το Φρούριο του Βαμβακιού με τους λευκούς καταρράκτες και τις αβαθείς λεκάνες όπου τα ιαματικά λουτρά τα οποία βρίσκονται σε ένα κατάλευκο σκηνικό από τρακεντίνη εύκολα δικαιολογούν το όνομά του. Από την αρχαιότητα κιόλας συνέρεε εδώ πλήθος κόσμου λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων των θερμών πηγών με τα ασβεστούχα άλατα. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο ασυνήθιστης ομορφιάς. Κατόπιν, θα αναχωρήσουμε για τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, τα ερείπια του Αρτεμισίου, της βιβλιοθήκης του Κέλσου αλλά και το επιβλητικό αρχαίο θέατρο, μνημεία που μαρτυρούν το μεγαλείο της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Κατά τη διαδρομή μας θα επισκεφθούμε το Κιρκιτζέ απ’ όπου καταγόταν η Διδώ Σωτηρίου, χωριό γνωστό από τα διηγήματά της. Οι εικόνες θα μας ταξιδέψουν πίσω σε μια ρομαντική εποχή και διαδρομή που θα καταλήξει στην πολύπαθη, ιστορική Σμύρνη (Izmir), άφιξη στο ξενοδοχείο μας, διανομή των δωματίων και ελεύθερος χρόνος για να περιηγηθούμε στην πόλη όπου μπορούμε να δούμε μεταξύ άλλων το παλιό ρολόι και την προκυμαία. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα 10.11.2019 Σμύρνη - Κομοτηνή (560χλμ)

Πρωινή αναχώρηση και περνώντας από τα διατηρητέα σπίτια της τότε ένδοξης εποχής τα οποία διασώθηκαν από τη Μικρασιατική καταστροφή, αφήνουμε τη Σμύρνη και συνεχίζουμε για τα σύνορα, περνώντας το χιλιοτραγουδισμένο Αϊβαλί, σύμβολο της προσφυγιάς το 1922. Σήμερα είναι αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο που μάλιστα διατηρεί αρκετά από τα ελληνικά του στοιχεία. Συνεχίζουμε παραλιακά και περνώντας από το Τσανάκαλε, περνάμε τα σύνορα. Δείπνο και διανυκτέρευση στην Κομοτηνή.

 

10 η ημέρα 11.11.2019 Κομοτηνή - Αθήνα (745χλμ)

Αναχώρηση το πρωί από Κομοτηνή και με ενδιάμεσες στάσεις επιστρέφουμε στην Αθήνα.

 

Απαραίτητη για το ταξίδι, αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο.

Για κρατήσεις απαιτείται προκαταβολή 30% και εξόφληση 10 ημέρες πριν την αναχώρηση.