ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

4 ημέρες Παρασκευή 31.12.2021 έως Δευτέρα 03.01.2022
Οδικώς
/

1η ημέρα 31/12: ΑΘΗΝΑ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ - ΚΟΖΑΝΗ - ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ

Συγκέντρωση και αναχώρηση νωρίς το πρωί από Αθήνα. Με ενδιάμεσες στάσεις, και περνώντας από την Λάρισα και τον Τύρναβο, θα φτάσουμε στην Ελασσόνα, χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων στην νότια πλευρά του Ολύμπου. Εδώ, θα παραμείνουμε για γεύμα (προαιρετικά) και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την Πτολεμαΐδα μέσω Κοζάνης. Εδώ βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο μας PANTELIDIS HOTEL. Άφιξη στο ξενοδοχείο, διανομή των δωματίων, τακτοποίηση και ελεύθερος χρόνος. Το βράδυ θα παραστούμε στο εορταστικό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου μας, με πλούσια εδέσματα και ζωντανή μουσική. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα 01/01: ΠΡΕΣΠΕΣ - ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ - ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ - ΨΑΡΑΔΕΣ - ΠΙΣΟΔΕΡΙ - ΦΛΩΡΙΝΑ

Μετά το πρωινό μας, θα ξεκινήσουμε για τις Πρέσπες, τις ξακουστές "πολυεθνικές" λίμνες, πάνω στις οποίες περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας. Πρώτα θα επισκεφθούμε τον Άγιο Γερμανό, προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός, με τον ιστορικό Βυζαντινό Ναό του 11ου αιώνα. Στη συνέχεια, το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου που αποτελεί πόλο έλξης, όπου με πλωτή γέφυρα δίνεται η δυνατότητα να το επισκεφθούμε και να θαυμάσουμε την ομώνυμη βασιλική του. Συνεχίζουμε για το φιλόξενο ακριτικό χωριό Ψαράδες, το οποίο χαρακτηρίζεται για τους γραφικούς κατοίκους του και τα μικρά ταβερνάκια, όπου και θα παραμείνουμε για γεύμα (προαιρετικά). Στη συνέχεια, αναχώρηση για την ακριτική πόλη της Φλώρινας μέσω Πισοδερίου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ, θα έχουμε δείπνο σε πλούσιο μπουφέ. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα 02/01: (ΝΥΜΦΑΙΟ) - ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ - ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ - ΔΙΣΠΗΛΙΟ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΥΡΙΩΜΑΤΙΣΣΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και αναχώρηση για την Καστοριά. Πριν φτάσουμε στην πόλη της Καστοριάς, και καιρού επιτρέποντος, θα επισκεφθούμε το Νυμφαίο, παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό σε υψόμετρο 1346 μ.. Εδώ θα παραμείνουμε για γνωριμία με τον γραφικό οικισμό και για καφέ και κατόπιν, θα αναχωρήσουμε για το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, που βρίσκεται στο Μαυροχώρι. Σε δύο κτίρια τοπικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα. Ακολουθεί επίσκεψη στην "Σπηλιά του Δράκου", που παρόλου που έχει ανοίξει σχετικά πρόσφατα, έχει ανακαλυφθεί από το 1940. Πήρε το όνομα, από την είσοδο που έχει τη μορφή στόματος δράκου, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, που το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος, στο οποίο έχουν βρεθεί οστά αρκούδας των σπηλαίων, ηλικίας 10,000 χρόνων. Εν συνεχεία, θα θαυμάσουμε τον ηλικίας 7,000 ετών λιμναίο οικισμό Δισπηλιό. Αφού αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά τα ενδιαφέροντα σημεία, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γνωρίσουμε την πόλη της Καστοριάς, την πόλη με τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και την πανέμορφη λίμνη της πόλης, είναι μία πόλη που δραστηριοποιείται στην τέχνη της γουναρικής για περισσότερο από 500 χρόνια, σύμβολο αρχοντιάς και κοινωνικής προβολής, χτισμένη 703 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, περιβάλλεται από την λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μια ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού. Θα κάνουμε βόλτα στο Ντόλτσο την παλιά πόλη με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα παλιά αρχοντικά που θυμίζουν την ακμή μιας άλλης εποχής. Θα έχουμε ελέυθερο χρόνο για γεύμα (προαιρετικά) βόλτα και ψώνια στα καταστήματα γουναρικών και σουβενίρ, ή να απολαύσουμε τον καφέ μας στην προκυμαία. Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η ημέρα 03/01: ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ

Πρωινό, συγκέντωση των αποσκευών και αναχώρηση για το "πέτρινο διαμάντι" όπως συχνά χαρακτηρίζεται ή αλλιώς το Μέτσοβο, έναν παραδοσιακό οικισμό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.160 μ.. Τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα αρχοντικά, οι πέτρινες βρύσες και φυσικά τα τοπικά μαγαζιά με τα ξυλόγλυπτα αναμνηστικά, είναι μερικά μόνο σημεία που θα κεντρίσουν την προσοχή του επισκέπτη. Παράλληλα, μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στην πόλη επισκέπτοντας το Μοναστήρι της Θεοτόκου κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια, τα οποία μάλιστα έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία. Ελεύθερος χρόνος για γνωριμία και γεύμα (προαιρετικά). Αφού απολαύσουμε την μαγεία της πόλης θα αναχωρίσουμε για τα Τρίκαλα όπου θα έχουμε χρόνο για απογευματινό καφεδάκι. Επιστροφή στην Αθήνα μέσω ΕΟ Λαμίας - Αθήνα με ενδιάμεση στάση.