ΒΑΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΑ Μονοήμερη

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Οδικώς
/

Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί από Αθήνα και με ενδιάμεση στάση θα φτάσουμε στην Βάστα Αρκαδίας και στο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, λίγο μετά την Μεγαλόπολη. Δεκαεπτά δέντρα στέκουν σε ύψος πάνω από δέκα μέτρα, να στηρίζονται πάνω στην οροφή από ένα υπερχιλιετές εκκλησάκι, (του 10ου αιώνα μ.Χ.), με τις ρίζες και τους κορμούς να «χάνονται» στους περιμετρικούς τοίχους αφήνοντας άθικτη την δομή και το εσωτερικό του ναού για τους προσκυνητές και τους επισκέπτες. Ελεύθερος χρόνος, για προσκήνυμα και/ή περιήγηση και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τον "Νερόμυλο του Νικόλα", ένα πάρκο αγροτουρισμού με παραδοσιακή ταβέρνα στην Βάστα Αρκαδίας, δίπλα στο γραφικό εκκλησάκι της Αγ. Θεοδώρας. Ένα νοσταλγικό, φυσιολατρικό και γευστικό ταξίδι στην ελληνική παράδοση. Εδώ (προαιρετικά) θα γευματίσουμε, και το απόγευμα, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής αφού φυσικά απολαύσουμε τον καφέ μας στην πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας, την Τρίπολη.

Αγία Θεοδώρα

Ένα μικρό εκκλησάκι του 10ου αιώνα μ.Χ., που το αγκαλιάζουν δεκαεπτά δέντρα. Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος. Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα. Και τα δυο μαζί, ποτάμι και δέντρα, είναι η ευχή της Αγίας Θεοδώρας που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει "τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να τα ποτίζει." Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση.

Ο Νερόμυλος του Νικόλα

✅Ταβέρνα με ξυλόφουρνο και εδέσματα που θα σας θυμίσουν τις γεύσεις της γιαγιάς, σούβλα με ψητά και πολλά πιάτα με εδέσματα μαγειρεμένα με προϊόντα της φάρμας!
✅Νερόμυλος σε λειτουργία που αλέθει παραδοσιακά κι ανελλιπώς αλεύρι ολικής αλέσεως από σιτάρι, ζέα και καλαμπόκι, ενώ η νεροτριβή δίπλα θυμίζει στους πρεσβύτερους και διδάσκει τους νεότερους για τις λύσεις που είχαν βρει οι παλιοί ώστε να έχουν πάντα αρχοντικό σπίτι κι ας ήταν φτωχοί!
✅Παραδοσιακά ντόπια προϊόντα που οι άνθρωποι του Νικόλα έχουν ετοιμάσει με πατροπαράδοτο τρόπο (ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού, μέλι, παστέλια, καρύδια, κάστανα και πολλά άλλα)!
✅Λίμνες με χήνες – φασιανούς – πάπιες και διάφορα πτηνά που σε γαληνεύουν και μόνο να τα παρατηρείς
✅Φάρμα με ζώα και κηπευτικά που συμβάλουν στην αειφορία, με την φυσική ανακύκλωση που συντελείται από την παραγωγή στην κατανάλωση κι από τα απορρίμματα στην τροφή και το λίπασμα
✅Γεφύρια ξύλινα στο ποτάμι που ρέει παράλληλα με το συγκρότημα κάτω από τα πυκνά πλατάνια! Και τελικά: ...φύση!
✅Πλούσια φύση με καρυδιές, καστανιές, πλατάνια, πράσινο, κελαϊδίσματα και τρεχούμενα νερά!

Ταξιδεύουμε με ασφάλεια!

Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του SARS-COV-2,

η χρήση της μάσκας εντός του πούλμαν παραμένει απαραίτητη. Τηρούμε τα μέτρα προστασίας - παραμένουμε ασφαλείς!