ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΜΕΤΣΟΒΟ

Σάββατο 23 έως Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023
Οδικώς
/

1η ημέρα, Σάββατο 23.12: ΑΘΗΝΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ (ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ) - ΓΡΕΒΕΝΑ

Συγκέντρωση και αναχώρηση το πρωί από Αθήνα και με ενδιάμεσες στάσεις καθ' οδόν θα φτάσουμε στα Τρίκαλα. Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, η πανέμορφη αυτή πόλη χρωστάει μέρος της ομορφιάς της στον ποταμό Ληθαίο που την διατρέχει. Εδώ θα επισκεφθούμε τον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο Θεματικό πάρκο της Ελλάδας (είσοδος στο πάρκο δωρεάν). Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάτι καινούριο συμβαίνει στον Μύλο των Ξωτικών...μια νέα ιστορία που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο παραμυθένιο και μαγικό. Παραμονή και αναχώρηση για τα Γρεβενά, ευλογημένα με μια φύση πανέμορφη, βουνά επιβλητικά και γεύσεις με αρώματα μανιταριών. Άφιξη στο πολυτελές ξενοδοχείο μας Hotel ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ, (4χλμ) από το κέντρο των Γρεβενών. Διανομή των δωματίων, τακτοποίηση και ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Το βράδυ, θα συγκεντρωθούμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας για να απολαύσουμε το δείπνο μας. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα, Κυριακή 24.12: ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Πρωινό σε μπουφέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας και αναχώρηση για την Καστοριά, μια αληθινά αρχοντική πόλη, χτισμένη παραλίμνια της πανέμορφης Ορεστιάδας. Ελεύθερος χρόνος για να την ανακαλύψουμε και να την απολαύσουμε από άκρη σε άκρη. Η γραφική πόλη, κάθε χρόνο φοράει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί την ομορφότερη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα.  Δίπλα ακριβώς στη λίμνη, στη νότια είσοδο της πόλης, λειτουργεί η πρόσφατη «Μαγική Λιμνοπολιτεία», με την οποία η Καστοριά φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί στη λίστα με τις πόλεις που λειτουργούν χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα! Ελεύθερος χρόνος στην Καστοριά για περιήγηση στην πόλη, γεύμα (προαιρετικά), καφέ και επιστροφή αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο. Χρόνος για ξεκούραση και για να ετοιμαστούμε για το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν σε εορταστικό κλίμα με ζωντανή μουσική, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Διανυκτέρευση.

3η ημέρα, Δευτέρα 25.12: ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ

Ξημερώνει Χριστούγεννα στην όμορφη πόλη. Πρωινό σε μπουφέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και αναχώρηση για μια γραφική περιήγηση στα περίφημα βλαχοχώρια των ΓρεβενώνΣύντομη στάση στο γεφύρι του Αζίζ Αγά για να θαυμάσουμε και να φωτογραφήσουμε το γεφύρι, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για το Δοτσικό, έναν ορεινό οικισμό με μόλις 39 μόνιμους κατοίκους. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του Δοτσικού είναι το τοξωτό, πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, χτισμένο το 1804 από «πετράδες» της περιοχής. Το χωριό είναι επίσης γνωστό από την ταινία "Μεγαλέξανδρος" του Θ. Αγγελόπουλου όπου τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας έγιναν εδώ. Ελεύθερος χρόνος για γνωριμία με το χωριό και αναχώρηση για την αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου και ονομαστό βλαχοχώρι, την Σαμαρίνα. Το σκηνικό που αντικρίζει ο επισκέπτης του χωριού μόνο παραμυθένιο μπορεί να χαρακτηριστεί. Χτισμένη στις ΒΑ πλαγιές του Σμόλικα, η Σαμαρίνα είναι το χωριό με το υψηλότερο υψόμετρο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Το χωριό έχει αρκετά αξιοθέατα με το ναό της Μεγάλης Παναγιάς που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα με το πεύκο στη σκεπή του ιερού, να συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Ελεύθερος χρόνος για περιήγηση και γεύμα (προαιρετικά). Το απόγευμα θα αναχωρήσουμε για το ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και το βράδυ μετά από το δείπνο μας θα ακολουθήσει μεταφορά στο κέντρο των Γρεβενών για ποτό. Επιστροφή - διανυκτέρευση.

4η ημέρα, Τρίτη 26 Δεκεμβρίου: ΜΕΤΣΟΒΟ - ΑΘΗΝΑ 

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας, συγκέντρωση των αποσκευών και αναχώρηση για το Μέτσοβο μέσω της Εγνατίας Οδού. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.160μ. σε μια δασωμένη αγκαλιά κάτω από τον αυχένα της Κατάρας, αυτού του σκληροτράχηλου πέτρινου όγκου της Πίνδου, το Μέτσοβο διατηρεί πεισματικά αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Υπόδειγμα ορεινού οικισμού, που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του τόσες ομορφιές που δύσκολα απαντώνται σε αντίστοιχους προορισμούς. Παραμονή στο παραδοσιακό βλαχοχώρι, γενέτειρα εθνικών ευεργετών, για γεύμα (προαιρετικά) και για γνωριμία με την κωμόπολη. Το απόγευμα, μέσω Καλαμπάκας - Τρικάλων και με ενδιάμεσες στάσεις, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για Αθήνα

Χρήσιμα links:

Ο Μύλος των Ξωτικών

Hotel Αχίλλειον Γρεβενά